Wednesday, May 5, 2021

CODENAMES (CGE)

 Όταν ο Mr. Hollics έμαθε ότι η Βρετανή φίλη και πρώην συνάδελφος του σκόπευε να επισκεφθεί την Ελλάδα στα πλαίσια μίας μυστικής αποστολής και γνωρίζοντας πως λόγω του lockdown οι διαθέσιμες δραστηριότητες ήταν πολύ περιορισμένες, αποφάσισε να της δείξει τη φιλοξενία του επιλέγοντας ένα έξυπνο και διασκεδαστικό επιτραπέζιο και προσκαλώντας την στο σπίτι του. Τελικά, επέλεξε το "Codenames" σαν "inside joke", μιας και η συνάντησή τους θα πραγματοποιούνταν κάτω από αυστηρά απόρρητες συνθήκες λόγω της φύσης της αποστολής της. Το επιτραπέζιο απαιτεί την ύπαρξη 2 ομάδων και άρα >4 άτομα, ωστόσο έχει κυκλοφορήσει και μία έκδοσή του που μπορεί να παιχτεί με 2 μόλις άτομα. Παρόλα αυτά ο Mr. Hollics επέλεξε την αρχική έκδοση, ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν η Αρσινόη και η ανιψούλα του που πάντα θαύμαζαν και συμπαθούσαν την παλιά του συνάδελφό, σαν μια καλή ευκαιρία να περάσουν ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί.

Το επιτραπέζιο παίζεται ως εξής: 1. Μια σειρά από κάρτες με συγκεκριμένες λέξεις (ή εικόνες, υπάρχουν 2 διαθέσιμες εκδόσεις του επιτραπέζιου) ανοίγουν στο τραπέζι 2. Ένα άτομο από κάθε ομάδα προσπαθεί συνειρμικά να κάνει τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας να βρουν τις λέξεις που αντιστοιχούν στην ομάδα χρησιμοποιώντας μία μόνο λέξη (που ιδανικά μπορεί να αναφέρεται σε παραπάνω από μία κάρτες) 3. Οι ομάδες παίζουν εναλλάξ, μέχρι που μία από τις δύο ομάδες βρίσκει όλες τις ανοιγμένες κάρτες που της αντιστοιχεί.

Το παιχνίδι αποδείχτηκε μακράν αντάξιο των προσδοκιών του Mr. Hollics και χάρισε και στους 4 ένα αξέχαστο απόγευμα γεμάτο γέλια, ενώ ταυτόχρονα ακόνισαν τα μυαλά τους. Επέλεξε την έκδοση με τις εικόνες ώστε να διευκολύνει την ανιψούλα η οποία δεν ξέρει ακόμη να διαβάζει καλά. Ευτυχώς, δεν είχαν πρόβλημα ως προς την επιλογή της γλώσσας, καθώς τα Ελληνικά ήταν ανάμεσα στις 17 γλώσσες που η πρώην συνάδελφός του μιλούσε άπταιστα (ήταν στο τμήμα αποκρυπτογράφησης της CIA πριν βρεθεί στην Scotland Yard). 

Στο τέλος της βραδιάς, έφυγε με την υπόσχεση να επιστρέψει σύντομα μιας και η αποστολή θα την κρατούσε τριγύρω για κάποιον καιρό και εξαφανίστηκε προσεκτικά μέσα στο σκοτάδι (και για να μη γίνει αντιληπτή από αντίπαλους πράκτορες αλλά και γιατί είχε αρχίσει από ώρα η απαγόρευσης κυκλοφορίας). Ο Mr. Hollics έμεινε για ώρα ξύπνιος καπνίζοντας σκεπτικός την πίπα του, αναπολώντας χαμογελαστός παλιές ιστορίες και σκεπτόμενος ποιο παιχνίδι να επιλέξει για την επόμενη επίσκεψή της...

  • Προτεινόμενος αριθμός ατόμων: 4
  • Εκτιμώμενος χρόνος παρτίδας: 40 λεπτά
  • Δυσκολία: ★★★☆☆☆
  • Πλοκή: ★★★★★☆
  • Αισθητική: ★★★★☆☆
  • Διασκέδαση: ★★★★★★

  • Οβεροολ: ★★★★★★


    Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι

    Εταιρεία (για την Ελληνική έκδοση): κάισσα 
    Λινκ παιχνιδιού (στο site της εταιρείας): https://kaissagames.com/b2c_gr/kodiki-onomasia-codenames.html 

    Εναλλακτικές εκδόσεις του παιχνιδιού:
    - Έκδοση με εικόνες (αυτή που επέλεξε ο Mr. Hollics): https://kaissagames.com/b2c_gr/codenames-eikones.html
    - Έκδοση για 2 άτομα: https://kaissagames.com/b2c_gr/1.html

    Εταιρεία για την Αγγλική έκδοση: Czech Games Editon (CGE)
    Λινκ Αγγλικής έκδοσης του παιχνιδιού (στο site της εταιρείας): https://czechgames.com/en/codenames/

    Βίντεο με τους κανόνες/πλοκή του παιχνιδιού (στα αγγλικά): https://www.youtube.com/watch?v=C97mCg9AxZc

    Δυνατοτητα για online παιχνίδι στο λινκ: https://codenames.game/
    Διαθέσιμο στα αγγλικά και σε άλλες 39 γλώσσες (τα ελληνικά συμπεριλαμβάνονται αλλά περιλαμβάνουν μόνο την επιλογή λέξεων - οι λειτουργίες του site εξακολουθούν να είναι στα αγγλικά)