Tuesday, January 12, 2021

ΙΧΝΗ - ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ( ΙΔΕΑ Hellenic Design AE)

 Ο Mr. Hollics έλαβε το συγκεκριμένο παιχνίδι σαν δώρο τα περσινά Χριστούγεννα και αποτέλεσε το αγαπημένο επιτραπέζιο της Αρσινόης την περασμένη χρονιά. Αποδείχτηκε επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο μέσα στην καραντίνα.

Σκοπός του παιχνιδιού αποτελεί η αναζήτηση και εύρεση της τοποθεσίας που βρίσκεται ο δολοφόνος στο ταμπλό, το οποίο αποτελεί και ένα είδος χάρτη της Αθήνας. Εκ πρώτης όψεως, το άνοιγμα του κουτιού άφησε τον Mr. Hollics άφωνο με το πόσο πρόχειρη δουλειά έχει γίνει με τα γραφιστικά του παιχνιδιού, καθώς ο "χάρτης" αποτελεί ένα μαύρο ταμπλό με κόμβους και ονόματα διάφορων περιοχών της Αθήνας - με λίγα λόγια το μόνο που θυμίζει χάρτη είναι τα ονόματα των περιοχών. Αντίστοιχη είναι η αισθητική ολόκληρου του παιχνιδιού, κάνοντας ξεκάθαρη την έλλειψη budget για γραφιστικά που φαίνεται να αντιμετώπιζε η εν λόγω εταιρεία. Παρά την αρχική εντύπωση το παιχνίδι αποδείχτηκε ιδιαίτερα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον! Μια παλιά Βρετανή συνάδελφος του Mr. Hollics που δούλευε στην Scotland Yard του είπε ότι η υπόθεση του -κατά πολύ παλαιότερου- επιτραπέζιου "Scotland Yard" είναι υπόπτως παρόμοια με το παρόν, παρότι η εμφάνιση δεν το θυμίζει σε τίποτα - καταπώς φαίνεται η αντίστοιχη εταιρεία ήταν σε θέση να προσλάβει και γραφίστα (παρότι η διαφορά στην τιμή των δύο επιτραπέζιων δεν δικαιολογεί τη μεγάλη οπτική διαφορά...). Παρόλα αυτά, με χαρά ανακάλυψε ότι η προσθήκη του buzzer, που δεν υπάρχει στο ξένο παιχνίδι, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τη διασκέδαση του παιχνιδιού! 

Μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης με το συγκεκριμένο επιτραπέζιο, ο Mr. Hollics παρατήρησε ορισμένες ασάφειες στη λακωνική παράθεση των κανόνων καθώς και ότι η δυσκολία από τη πλευρά του δολοφόνου αλλάζει σύμφωνα με τον αριθμό των παικτών, και σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη με την αντίστοιχη δυσκολία των αστυνομικών. Ωστόσο δε γνωρίζει εάν αυτά ίσχυαν και για το αρχικό παιχνίδι ή προέκυψαν κατά τη μεταφορά του - είναι στα άμεσα σχέδιά του να το συζητήσει με την πρώην συνάδελφό του στην επόμενή τους συνάντηση για απογευματινό τσάι και scones. Μία ακόμη ανακρίβεια είναι ο εκτιμώμενος χρόνος διάρκειας ενός παιχνιδιού που σύμφωνα με το κουτί του παιχνιδιού είναι 15-30 λεπτά, αλλά ο Mr. Hollics ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση λιγότερος από 1,5 - 2 ώρες. Ευτυχώς, είναι 2 ώρες αναμφισβήτητα ευχάριστες! Σύμφωνα με τον Mr. Hollics το συγκεκριμένο επιτραπέζιο αποτελεί μία επιβεβαίωση του ρητού "τα φαινόμενα απατούν" - ή "appearances are deceptive" όπως λένε και στο χωριό του!

Τέλος, η Αρσινόη έχει σκεφτεί κάποιους τρόπους που το παιχνίδι μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρον. Αν έχετε την περιέργεια να μάθετε τι και πως, επικοινωνήστε μαζί της. Tip: καλού – κακού έχετε στην τσέπη σας μερικά μυρμήγκια...


  • Προτεινόμενος αριθμός ατόμων: 3 - 4
  • Εκτιμώμενος χρόνος παρτίδας: 1,5 - 2 ώρες
  • Δυσκολία:
  • για τους αστυνόμους: ★★★★☆☆ 
  • για τον δολοφόνο: ★★★★★★
  • Πλοκή: ★★★★☆☆
  • Αισθητική: ★☆☆☆☆☆
  • Διασκέδαση: ★★★★★★

  • Οβεροολ: ★★★★☆☆


    Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι

    Εταιρεία: ΙΔΕΑ Hellenic Design AE
    Λινκ παιχνιδιού (στο site της εταιρείας): http://idea-hellas.gr/14721-2/