Sunday, February 7, 2021

EXIT THE GAME: Το ξεχασμένο νησί

Αυτό αποτέλεσε το πρώτο παιχνίδι της σειράς EXIT που έπαιξε ο Mr. Hollics. Τα συγκεκριμένα επιτραπέζια έχουν τη λογική δωματίων απόδρασης, όπου οι παίχτες καλούνται να λύσουν συνεργατικά μια σειρά γρίφων, ώστε να καταφέρουν να αποδράσουν από κάποια τοποθεσία, σύμφωνα με την υπόθεση του κάθε παιχνιδιού. Οι υπόθεσεις των παιχνίδιων της σειράς είναι ασυσχέτιστες και δεν υπάρχει κάποια λογική σειρά που πρέπει να παιχτούν.

Όλα τα παιχνίδια της σειράς έχουν την ίδια λογική ως προς τα βασικά συστατικά:
1. ένα βιβλιαράκι, η πρώτη σελίδα του οποίου είναι κάποιου είδους εισαγωγή στο παιχνίδι ενώ οι υπόλοιπες περιέχουν γρίφους και εικόνες
2. έναν "αποκωδικοποιητή" που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή των κωδικών που αντιστοιχούν στους γρίφους στον αριθμό της "κάρτας-λύσης" που πρέπει να ανοιχτεί
3. τις κάρτες γρίφων που διατηρούνται κρυφές μέχρις ότου το παιχνίδι ορίσει ξεκάθαρα ότι μπορούν να ανοίξουν
4. τις κάρτες βοήθειας, που αποτελούν τα λεγόμενα "hints" και μάλιστα έχουν 3 επίπεδα βοήθειας για κάθε γρίφο ξεκινώντας από μία απλή "ώθηση" μέχρι και τη πλήρη αποκάλυψη της λύσης (φυσικά ο Mr. Hollics δεν τις χρησιμοποίησε ποτέ!)
5. τα λεγόμενα "παράξενα αντικείμενα" που διαφέρουν τελείως σε κάθε παιχνίδι και χρησιμοποιούνται για την επίλυση κάποιου/ων γρίφου/ων.
Τέλος, το κάθε παιχνίδι είναι μίας χρήσης - όταν λυθούν όλοι οι γρίφοι δεν μπορεί να παιχτεί δεύτερη φορά - και κάποια από τα αντικείμενα ενδέχεται να χρειάζεται να καταστραφούν (κοπούν/ σκιστούν/ διπλωθούν ή και όλα μαζί) για την επίλυση των εκάστοτε γρίφων. 

Ο Mr. Hollics ενθουσιάστηκε με το concept, νιώθοντας ότι είναι σαν να βρίσκεται σε πραγματικό δωμάτιο απόδρασης. Σίγουρα η ύπαρξη απτών αντικειμένων μπορεί να κάνει τη μαγεία του παιχνιδού μεγαλύτερη από αντίστοιχα εικονικά, ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ωστόσο παρέμενε συγκρατημένος μέχρι να δει και το επίπεδο των γρίφων. Παρότι η υπόθεση έμπαζε σε αρκετά σημεία χάριν του παιχνιδιού (γιατί υπήρχαν κλειδαριές σε ένα εγκαταλελειμένο νησί;;;), οι γρίφοι αποδείχτηκαν αρκετά καλοί για τα υψηλά στάνταρ του ντετέκτιβ. Το παιχνίδι και η χαρτοκοπτική τον απορρόφησαν και η ώρα πέρασε χωρίς καν να το καταλάβει. Αν και - προφανώς - ο Mr. Hollics κατάφερε να λύσει όλους τους γρίφους σε λιγότερο από μία ώρα, όπως απαιτούσε το παιχνίδι, ο χρόνος που θα έπαιρνε σε μία παρέα που ενδεχομένως να ήθελαν να το παίξουν πιο χαλαρά θα ήταν σίγουρα περισσότερος. Ο "εκτιμώμενος χρόνος" παρακάτω αντιστοιχεί στον χρόνο που θα χρειαζόταν μία παρέα που παίζει χωρίς βιασύνη. Στην τελική, όταν παίζει κανείς ένα επιτραπέζιο μίας χρήσης, γιατί να μη το χαρεί;!

  • Προτεινόμενος αριθμός ατόμων: 3
  • Εκτιμώμενος χρόνος παρτίδας: 2 ώρες
  • Δυσκολία: ★★★★☆☆ 
  • Πλοκή: ★★★★☆☆
  • Αισθητική: ★★★★☆☆
  • Διασκέδαση: ★★★★★☆

  • Οβεροολ: ★★★★☆☆


    Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι

    Εταιρεία (για την Ελληνική έκδοση): κάισσα 
    Λινκ παιχνιδιού (στο site της εταιρείας): https://kaissagames.com/b2c_gr/exit-to-xechasmeno-nisi.html

    Εταιρεία για την Αγγλική έκδοση: KOSMOS
    Λινκ Αγγλικής έκδοσης του παιχνιδιού (στο site της εταιρείας): https://www.kosmosgames.co.uk/games/exit-the-forgotten-island/

    Εισαγωγικό βίντεο για την σειρά EXIT (στα αγγλικά): https://youtu.be/SU3cwjya4qo

    Ο Mr. Hollics έπαιξε την Ελληνική έκδοση του παιχνιδιού, καθώς τα αγγλικά της Αρσινόης είναι ακόμη πολύ αδύναμα.