Thursday, January 21, 2021

Σέρλοκ Χολμς ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: Οι φόνοι του Τάμεση και άλλες υποθέσεις

 Ο Sherlock Holmes ήταν από πάντα το ίνδαλμα του Mr. Hollics, από όταν ήταν μικρό παιδί. Το όνομά του στον τίτλο του επιτραπέζιου επαρκούσε για να πείσει τον Mr. Hollics να το αγοράσει. Με το που πήρε το επιτραπέζιο στα χέρια του, έστρωσε την Αρσινόη και τον ανιψούλα του γύρω από το τραπέζι του σαλονιού του, άναψε το τζάκι, έφτιαξε μία κούπα αχνιστό σαλέπι και ξεκίνησαν να παίζουν. 

Ο Mr. Hollics είχε μάθει - the hard way, όπως λένε και στην πατρίδα του - να είναι επιφυλακτικός με ό,τι δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες, και τι θα μπορούσε να δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες από ένα επιτραπέζιο που φέρει το όνομα ενός τέτοιου ειδώλου. Ωστόσο το παιχνίδι τον εξέπληξε ευχάριστα. Εκ πρώτης όψεως, το παιχνίδι ήταν αισθητικά όμορφο, μεταφέροντας έναν αέρα της εποχής του Sherlock Holmes.

 Το μόνο πρόβλημα ήταν η ατυχής επιλογή της γραμματοσειράς, που έκανε δυσανάγνωστα τα κείμενα για τα κουρασμένα και με πρεσβυωπία μάτια του Mr. Hollics, αλλά ακόμη και για τα γερακίσια μάτια της Αρσινόης. Συνολικά, το επιτραπέζιο αποτελείται από 10 ιστορίες τις οποίες οι παίχτες καλούνται να επιλύσουν και ύστερα να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις. Τέλος, βαθμολογούνται παίρνοντας πόντους για κάθε σωστή απάντηση και αφαιρώντας πόντους ανάλογα με τον αριθμό τον κινήσεων που έχουν κάνει για να φτάσουν στην επίλυση της υπόθεσης. 

Το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα χάρτη του Λονδίνου της εποχής, εφημερίδες, έναν "Χρυσό Οδηγό" της εποχής και ένα βιβλιαράκι με κείμενα που περιγράφουν τα αποτελέσματα των ενδεχόμενων επισκέψεων που μπορούν να κάνουν οι παίχτες σε διάφορες τοποθεσίες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίχτες καλούνται να επισκεφτούν διάφορες τοποθεσίες και να "ανακρίνουν" μάρτυρες και υπόπτους με σκοπό να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Ωστόσο οι επισκέψεις πρέπει να γίνονται με φειδώ καθώς μετράνε αρνητικά στη βαθμολογία - έτσι ο εντοπισμός του "βέλτιστου" συνδυασμού κινήσεων είναι καθοριστικής σημασίας. 

Ένα αρνητικό του παιχνιδιού αποτελεί το γεγονός ότι σε κάθε διεύθυνση αντιστοιχεί ένα προκαθορισμένο κείμενο, οπότε προφανώς δεν υπάρχει αλληλεπίδραση ως προς την ανάκριση των μαρτύρων - για παράδειγμα ο Mr. Hollics πολλές φορές πήγε κάπου έχοντας στο μυαλό του συγκεκριμένες ερωτήσεις που όμως δεν ήταν μέρος του προκαθορισμένου κειμένου. Επιπλέον λόγω του προκαθορισμένου κειμένου πολλές φορές λαμβάνονται πληροφορίες που οι παίκτες δεν έχουν καν σκεφτεί να ρωτήσουν (φυσικά αυτό δε συνέβη ποτέ στον Mr. Hollics!). Αυτό όμως είναι και το μόνο αδύναμο σημείο του παιχνιδιού (εκτός από τη γραμματοσειρά...). Ο χάρτης, ο "Χρυσός Οδηγός" και οι εφημερίδες βάζουν τους παίχτες κατευθείαν στο κλίμα και νιώθοντας για λίγο αληθινοί ερευνητές και κάνοντας τον Mr. Hollics να αναστενάξει με νοσταλγία. Μία ακόμη λεπτομέρεια που δείχνει την προσεκτική υλοποίηση του παιχνιδιού είναι ότι δεν αντιστοιχεί μία εφημερίδα σε κάθε υπόθεση αλλά όλες οι εφημερίδες που έχουν εκδοθεί πριν από την υπόθεση συμμετέχουν σε κάθε παιχνίδι! Έτσι, κατά κάποιο τρόπο όλες οι υποθέσεις συσχετίζονται έμμεσα. 

Η ομάδα του Mr. Hollics καταπιάστηκε με το παιχνίδι με αφοσίωση και κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό να ολοκληρώσει και τις 10 υποθέσεις! Κάποιες από τις υποθέσεις ήταν πιο βατές, ενώ κάποιες αποτέλεσαν πρόκληση ακόμη και για τον έμπειρο ντετέκτιβ, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να πάρει τη μέγιστη βαθμολογία "νικώντας τον Sherlock Holmes" σε όλες τις υποθέσεις! Όλες οι ιστορίες είχαν προσεγμένη και άρτια πλοκή, κάνοντας τον Mr. Hollics να χαμογελάει πλατιά κάτω από το παχύ μουστάκι του!

  • Προτεινόμενος αριθμός ατόμων: 4
  • Εκτιμώμενος χρόνος παρτίδας: 3 - 5 ώρες (ανά ιστορία)
  • Δυσκολία: ★★★★★☆ 
  • Πλοκή: ★★★★★☆
  • Αισθητική: ★★★★★☆
  • Διασκέδαση: ★★★★★★

  • Οβεροολ: ★★★★★★


    Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι

    Εταιρεία (για την Ελληνική έκδοση): κάισσα 
    Λινκ παιχνιδιού (στο site της εταιρείας): https://kaissagames.com/b2c_gr/serlok-cholms.html

    Λινκ αγγλικής έκδοσης του παιχνιδιού στο Amazon (την οποία και έπαιξε ο Mr. Hollics): https://www.amazon.com/Sherlock-Holmes-Thames-Murders-Other/dp/2370990074/ref=sr_1_10?dchild=1&keywords=sherlock+holmes+consulting+detective&qid=1611248729&sr=8-10

    Εισαγωγικό βίντεο για το παιχνίδι (στα αγγλικά): https://d2y5sgsy8bbmb8.cloudfront.net/v2/594836cb-a001-5907-b7de-98f9c7f4cd9b/ShortForm-Generic-480p-16-9-1409173089793-rpcbe5.mp4